Šéf EP odsúdil Saudskú Arábiu za trest smrti a Holandsko za webovú stránku

14.02.2012 Celý región

Štrasburg/Brusel 13 februára (TASR) – V znamení kritiky sa niesol dnešný otvárací deň nového plenárneho zasadania Európskeho parlamentu (EP). Predseda EP Martin Schulz si najskôr zobral na mušku Saudskú Arábiu za to, že odsúdila na smrť novinára, ktorý si dovolil mať vlastný názor. Potom kritizoval zriadenie holandskej webovej stránky, ktorá zhromažďuje sťažnosti na občanov krajín strednej a východnej Európy.

\"Saudskoarabskému novinárovi Hamzovi Kášgharímu hrozí trest smrti za zverejnenie údajne rúhačských komentárov na sociálnej sieti Twitter,\" uviedol vo svojom prejave Schulz. Zdôraznil pritom záväzok Európskeho parlamentu brániť slobodu prejavu a prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby k vykonaniu trestu nedošlo.

Vzápätí Schulz informoval, že vzal na vedomie sťažnosti mnohých europoslancov v súvislosti so stránkou, ktorú zriadila holandská Strana slobody (PVV) za účelom zbierania anonymných sťažností na občanov strednej a východnej Európy pracujúcich v Holandsku. Stránka si už vyslúžila aj kritiku komisárky EÚ pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingovej. Komisárka dnes večer pred poslancami EP uviedla, že Európska komisia prijíma stovky podnetov od občanov a ospravedlniť sa za tento počin na internete by sa mala aj celá holandská vláda. Proti stránke dnes v otvorenom liste predsedom parlamentných strán v Holandsku protestovalo desať veľvyslancov z krajín strednej a východnej Európy.

Schulz počas svojho prejavu prisľúbil, že stránkou, ktorá je podľa neho urážkou univerzálnych a európskych hodnôt, sa bude zaoberať aj výbor EP pre ľudské práva a slobody. Dodal, že začiatkom marca sa o nej zmieni aj na stretnutí s holandským premiérom Markom Ruttem. Ten sa opakovane vyjadril, že antiimigračne zameranú webovú stránku nemieni komentovať.
 

Vyberte región